Przepis na makaroniki

Przepis na makaroniki dostałam od koleżanki z pracy,która uwielbia gotować i piec.
Jak mnie zapewnia wykonanie jest proste,ale trzeba uważać przy pieczeniu.Zbyt duża temperatura spowoduje,że makaroniki zaczną pękać.

Składniki

  • 100 g drobno mielonych migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 45 g cukru
100 g białek w pokojowej temperaturze

  • barwniki spożywcze,w zależności jaki kolor makaroników chcemy uzyskać

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka zostawiam w pokojowej temperaturze co najmniej na 12 godzin.
  2. Odmierzyć dokładną ilość składników: 200 g cukru pudru, 100 g mielonych migdałów i 45 g zwykłego cukru.
  3. Migdały dobrze zmielić
  4. Migdały i cukier puder przesiać przez sitko,aby nie było grudek
  5. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania dosypać stopniowo, w 2 partiach, cukier.
  6. Jak tylko białka sa już ubite,  dodawać je do przesianych migdałów wymieszanych z cukrem pudrem.

  1. Masę dokładnie wymieszać na gładko,zajmie to trochę czasu.Na tym etapie dodawać barwniki.Jak chcemy 3 kolory ,to mieszać w 3 naczyniach.
  2. Na blaszce do pieczenia wykładam papier. Zaczynam formować małe kółka. Nie martwcie się, że będą Wam się formowały spiczaste końcówki. Wszystko opadnie podczas pieczenia
  3. Makaroniki zostawić w takiej postaci na godzinę. W tym czasie ukształtują się, a na wierzchu powstanie cieniutka błyszcząca powłoczka.
  4. Nagrzać piekarnik do 150C. Grzanie góra-dół. Wstawić makaroniki na 15 minut.  Makaroniki nie powinny się rumienić.